Psychologie - jak někoho přesvědčit, aby řekl ano?

Co se jinam vážně nevejde
Odpovědět
idkidk
Udělil poděkování: 30 x
Obdržel poděkování: 6 x

Příspěvek od idkidk »

Zdravím,
O pickuperech se říká, že jsou to mistři psychologie a přesvědčování. Já jsem si ale v poslední době ověřil, že až takový mistr nejsem. Žádám vás o radu.
Před pár týdny jsem se rozhodl, že bych chtěl příští rok strávit studiem v zahraničí. Jednak kvůli streetgame, dalšími důvody jsou třeba lepší angličtina a větší svoboda. :)

Sepsal jsem si plán, jak k tomu přesvědčím rodiče, ale nevyšlo to. Dokonce jsem jim nabídl 50k, což je v 16 letech za mě docela slušný a ukázal jim všechny benefity. Cílil jsem na to, co po mně chtějí, takže lepší vzdělání a angličtina.

Oni jsou ale nerozhodní a spíš proti. Na začátku se jim to docela líbilo, ale postupně to čím dál víc odmítají. Taťkovi se to za mě nechce řešit a myslí si, že tím přijdu o vzdělání z gymplu, i když jsem mu dokázal, že ne a mamce vadí můj věk a nízká samostatnost, přitom si skoro vše řeším sám. Jediná věc, co od nich ale potřebuju je povolení. Hledají způsoby, jak mě od toho odlákat, říkali ať najdu někoho z mé školy, kdo to absolvoval, já ho našel a oni říkají pořád to stejné.

Vím, že bych měl svý rodiče respektovat, ale mě už vadí neustálé sezení na intru v malém městě, kde se nedá nic dělat. Jsem v prváku na střední a myslím si, že druhák je na to nejlepší čas.

Takže mě zajímá: co byste dělali v mém případě, jak byste je přesvědčili a ukázali jim, že je to správná cesta a mám na to?[/color]

Čas na podání přihlášek se krátí a já se podle toho taky rozhodnu, na co se budu soustředit celý tento a příští rok.

Prosím o jakoukoli radu od kohokoli.

Orchestra
surfernamare
Udělil poděkování: 253 x
Obdržel poděkování: 471 x

Příspěvek od surfernamare »

Nechcu ta pustit preto, ze ta este stale vidia ako decko. Tak by som sa najprv zamyslel, ci na tom nie je kus pravdy.

Nakupujes si vlastne jedlo? Varis si sam? Zarabas peniaze? Prispievas na domacnost? Peries si sam? Ked doma treba nieco opravit, spravis to z vlastnej iniciativy?

Cim vo viac oblastiach budes vystupovat samostatne, tym viac ta rodicia budu vnimat ako dospeleho. Ked vsetko toto zvladnes, budes mat doma taku poziciu, ze sa ti budu bat povedat nie. Teraz taku ocividne nemas, ked ich musis podplacat a natahovat sa s nimi.

Btw logicke argumenty nefunguju, to je asi zakladne pravidlo pickupera
Tito uživatelé poděkovali autorovi surfernamare za příspěvek (spolu 2):
Princ (28 úno 2023, 09:32) • Professore (28 úno 2023, 11:58)
Hodnocení: 5.7%
Princ
Udělil poděkování: 600 x
Obdržel poděkování: 2692 x

Příspěvek od Princ »

Kaaaaamo to jsi rozjel nádherně! Kdyby to přece jen nevyšlo, pokračuj v podobně tvrdé práci a udělej to hned v 18. Školy jde měnit i uprostřed, stačí jen udělat nějakou tu srovnávačku.

Na svých rodičích vidíš, že se nechovají logicky a konzistentně. Jde o to, jak se cítí. Přesně identifikuj ten pocit a ten adresuj.

To můžou být takové věci jako strach, pocit vlastní zbytečnosti, ztráta moci, nepohodlí a čirá nechuť ke změně... Prostě jim končí jedna éra trochu dřív, než čekali.
Celý recept na úspěch:
1) Každý den cvičit Autentické charisma (7 minut ráno, 7 večer)
2) Každý den oslovit pár holek (kdo se bojí, dá kurz)
3) Tak ob den posilovna
Professore
Udělil poděkování: 464 x
Obdržel poděkování: 232 x

Příspěvek od Professore »

surfernamare píše: 27 úno 2023, 22:37
Ono aj základné pravidlo manažérov, marketingu a pod. Ide o to, že každé naše rozhodnutie je emočne podložene, hoci si to navonok neuvedomujeme. Tie logické argumenty sú naše myšlienky, ktorými si zdovodnujeme rozhodnutie dodatočne.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Professore za příspěvek:
idkidk (05 bře 2023, 18:08)
Hodnocení: 2.9%
Lose your mind and come to your senses.
idkidk

Příspěvek od idkidk »

surfernamare píše: 27 úno 2023, 22:37 Nechcu ta pustit preto, ze ta este stale vidia ako decko. Tak by som sa najprv zamyslel, ci na tom nie je kus pravdy.

Nakupujes si vlastne jedlo? Varis si sam? Zarabas peniaze? Prispievas na domacnost? Peries si sam? Ked doma treba nieco opravit, spravis to z vlastnej iniciativy?

Cim vo viac oblastiach budes vystupovat samostatne, tym viac ta rodicia budu vnimat ako dospeleho. Ked vsetko toto zvladnes, budes mat doma taku poziciu, ze sa ti budu bat povedat nie. Teraz taku ocividne nemas, ked ich musis podplacat a natahovat sa s nimi.

Jsem na intru, takže samostatný jsem. Ano, vydělávám si peníze, které jsem jim i nabídl. Je pravda, že doma mám komfort a nejsem tolik samstatný. Snažím se to změnit, ale už moc času nemám.

Když logický argumenty nefungují, co tedy funguje?
idkidk

Příspěvek od idkidk »

Princ píše: 28 úno 2023, 09:38 Kaaaaamo to jsi rozjel nádherně! Kdyby to přece jen nevyšlo, pokračuj v podobně tvrdé práci a udělej to hned v 18. Školy jde měnit i uprostřed, stačí jen udělat nějakou tu srovnávačku.

Na svých rodičích vidíš, že se nechovají logicky a konzistentně. Jde o to, jak se cítí. Přesně identifikuj ten pocit a ten adresuj.

To můžou být takové věci jako strach, pocit vlastní zbytečnosti, ztráta moci, nepohodlí a čirá nechuť ke změně... Prostě jim končí jedna éra trochu dřív, než čekali.
Jojo, táhne mě ta svoboda a samostatnost. Udělám to co nejdříve to půjde.

Mohl bys mi prosím vysvětlit slova "identifikuj ten pocit a ten adresuj"? Mamka se o mě bojí a myslí si, že je to brzo, taky slyšela nějaký vyprávění od jejích kamarádek, co v zahraničí hlídaly děti :lol:. Taťkovi se to moc nechce řešit a asi i financovat no. Ale peníze bych si dokázal vydělat, případně požádat o stipendium. Řekl jsem mamce, ať mě klidně vypustí na víkend se spacákem do lesa a uvidí tu samostatnost :lol:. Jsem si jistý, že během třech měsíců bych je přesvědčit dokázal, ale ty uzávěrky přihlášek jsou obvykle okolo dubna. :?
Princ

Příspěvek od Princ »

No já bych byl i drsnější, věci jako ten spacák bych podnikal i bez ptaní :) Celkově bych je zvykal různým přespáváním u kámošů, v jiných městech...
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
Princ

Příspěvek od Princ »

Jo ty jsi vlastně na intru... Tam bývá chyba, že se lidi nepochopitelně vracejí na víkendy domů. Poslal bych v pátek sms: "Ahoj, tento víkend zůstávám na intru." :)

A když se o tebe nebojí přes týden, nebudou ani o víkendu, takže s nějakým větším připomínáním se po telefonu bych nesouhlasil.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Princ za příspěvek:
surfernamare (28 úno 2023, 20:55)
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
minlo1
Udělil poděkování: 13 x
Obdržel poděkování: 26 x

Příspěvek od minlo1 »

Toto asi počuť nechceš ale máš aj druhú možnosť : teraz tvrdo streetovať, vzdelávať jazykovo aj odborne využiť ten čas poriadne si rozmyslieť čo chceš v živote robiť a keď skončíš strednú ísť do zahraničia na výšku, to ťa už pustia určite ;) Alebo cez prázdniny bývajú výmenne pobyty na 2 mesiace ťa možno pustia spolužiak tak bol v anglicku a to mal nejakých 15-17 rokov.
Tito uživatelé poděkovali autorovi minlo1 za příspěvek:
MindMess (02 bře 2023, 14:17)
Oslov ženu v MHD a uvidíš aký svet skutočne je.
Urob to 100x a svet bude taký ako chceš ty.
idkidk

Příspěvek od idkidk »

Princ píše: 28 úno 2023, 20:18 Jo ty jsi vlastně na intru... Tam bývá chyba, že se lidi nepochopitelně vracejí na víkendy domů. Poslal bych v pátek sms: "Ahoj, tento víkend zůstávám na intru." :)

A když se o tebe nebojí přes týden, nebudou ani o víkendu, takže s nějakým větším připomínáním se po telefonu bych nesouhlasil.
No a můžeš mi prosím vysvětlit to "identifikuj a adresuj pocit"?
idkidk

Příspěvek od idkidk »

minlo1 píše: 28 úno 2023, 20:38 Toto asi počuť nechceš ale máš aj druhú možnosť : teraz tvrdo streetovať, vzdelávať jazykovo aj odborne využiť ten čas poriadne si rozmyslieť čo chceš v živote robiť a keď skončíš strednú ísť do zahraničia na výšku, to ťa už pustia určite ;) Alebo cez prázdniny bývajú výmenne pobyty na 2 mesiace ťa možno pustia spolužiak tak bol v anglicku a to mal nejakých 15-17 rokov.
Na vysokou do zahraničí půjdu určitě. Jen mi druhák na gymplu přijde zbytečnej, tak chci i teď. Ty prázdninový pobyty jsou hodně peněz za málo muziky. Rok je trošku něco jinýho.
idkidk

UPDATE

Příspěvek od idkidk »

Rodiče jsou konečně pro, ale stojí mi v cestě finance. Stipendií už teď moc není, takže to vypadá, že pojedu až ve třeťáku :roll:
Odpovědět