Problém se skládáním vět, přeříkávání, zadrhávání

Zdraví, sport, peníze, koníčky, móda, svaly, nootropika, mikrodávkování psychedelik, meditace...
Odpovědět
Orchestra
Udělil poděkování: 30 x
Obdržel poděkování: 6 x

Příspěvek od Orchestra »

Zdravím,
v posledních pár měsících jsem narazil na problém.

Občas, když se s někým bavím, tak mám tendenci se přeříkávat, špatně skládat věty a při řeči se zadrhávat. Pozoruji to hlavně při delších souvětích. Zajímavé je, že se to vyskytuje ve chvílích, kdy se bavím s někým, komu absolutně důvěřuji a cítím se s ním dobře.

V takovém případě například nedokončím větu nebo zaměňuji slova (místo ním řeknu tím, místo press řeknu ples, atd.) :)

Nikdy se mi toto nedělo a neměl jsem s tím problém. Na internetu čtu, že se do stejné situace, jako já dostalo více lidí. BTW, před asi půlrokem jsem dostal větší ránu do hlavy, ale žádné obtíže jsem s ní neměl. To bylo před prázdninami a tento problém začal až po prázdninách. O prázdninách jsem ještě bral léky na průtok krve do mozku z důvodu zalehlých uší z bicích. :)

Je tu někdo, kdo ví, co s tím a byl by mi schopný poradit?

Orchestra
Coyge
Udělil poděkování: 17 x
Obdržel poděkování: 9 x

Příspěvek od Coyge »

Občas taky mluvím jak uplnej tatar :)

Pocítil jsem změnu, když jsem omezil alkohol. Občas si čtu nahlas. Také občas dělám vlog sám pro sebe ve stylu co jsem dnes dělal, jak se cítím, co mám dalšího v plánu atd.

Víc se uvolnit. Zkus mluvit pomaleji, čímž dostaneš větší kontrolu nad tím, co říkáš. Navíc pauzy během mluvení zvyšují přitažlivost :)

Dej pak vědět, jestli to pomohlo. Případně, na co si přišel ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Coyge za příspěvek:
Orchestra (15 led 2023, 23:10)
Hodnocení: 2.9%
Šotek
Udělil poděkování: 0

Příspěvek od Šotek »

Orchestra píše: 15 led 2023, 16:45 Zdravím,
v posledních pár měsících jsem narazil na problém.

Občas, když se s někým bavím, tak mám tendenci se přeříkávat, špatně skládat věty a při řeči se zadrhávat. Pozoruji to hlavně při delších souvětích. Zajímavé je, že se to vyskytuje ve chvílích, kdy se bavím s někým, komu absolutně důvěřuji a cítím se s ním dobře.

V takovém případě například nedokončím větu nebo zaměňuji slova (místo ním řeknu tím, místo press řeknu ples, atd.) :)

Nikdy se mi toto nedělo a neměl jsem s tím problém. Na internetu čtu, že se do stejné situace, jako já dostalo více lidí. BTW, před asi půlrokem jsem dostal větší ránu do hlavy, ale žádné obtíže jsem s ní neměl. To bylo před prázdninami a tento problém začal až po prázdninách. O prázdninách jsem ještě bral léky na průtok krve do mozku z důvodu zalehlých uší z bicích. :)

Je tu někdo, kdo ví, co s tím a byl by mi schopný poradit?

Orchestra
Něco podobného se děje i mě, a začalo to právě potom, co mě před nějakými 6 lety srazilo auto a já byl v důsledku toho skoro 3 hodiny v bezvědomí, takže si myslím že ta rána do hlavy jak o ní píšeš v tomto může dost dobře hrát taky roli. Jak toto vyřešit natrvalo bohužel ještě nevím, zatím se mi osvědčilo mluvit trochu pomaleji a soustředit se na to co říkám, ale je to spíš jen takové nouzové řešení. Pokud by ti někdo dokázal poradit, tak by rada zajímala i mě samotného :lol:
Princ
Udělil poděkování: 585 x
Obdržel poděkování: 2625 x

Příspěvek od Princ »

Škaredě dnes mluví spousta lidí. Možná, že za to může i dnešní rap :) V komunitě to řešíme tak, že každý den děláme cvičení z Autentického charisma pro verbální improvizaci. V oslovení konkrétně je pak třeba zůstat vklidu, mluvit pomalu, a to lépe se to potom skládá :)
Celý recept na úspěch:
1) Každý den cvičit Autentické charisma (7 minut ráno, 7 večer)
2) Každý den oslovit pár holek (kdo se bojí, dá kurz)
3) Tak ob den posilovna
Orchestra

Příspěvek od Orchestra »

Šotek píše: 28 led 2023, 20:58 Něco podobného se děje i mě, a začalo to právě potom, co mě před nějakými 6 lety srazilo auto a já byl v důsledku toho skoro 3 hodiny v bezvědomí, takže si myslím že ta rána do hlavy jak o ní píšeš v tomto může dost dobře hrát taky roli. Jak toto vyřešit natrvalo bohužel ještě nevím, zatím se mi osvědčilo mluvit trochu pomaleji a soustředit se na to co říkám, ale je to spíš jen takové nouzové řešení. Pokud by ti někdo dokázal poradit, tak by rada zajímala i mě samotného :lol:
A stalo se ti to hned po tom? Protože já ten úraz (velká rána o zeď do spánku) měl před prázdninami, žádné krvácení, nic a o prázdninách s tím neměl žádný problém. Toto začalo až po nich.
Šotek
Udělil poděkování: 0

Příspěvek od Šotek »

Orchestra píše: 29 led 2023, 13:35 A stalo se ti to hned po tom? Protože já ten úraz (velká rána o zeď do spánku) měl před prázdninami, žádné krvácení, nic a o prázdninách s tím neměl žádný problém. Toto začalo až po nich.
No hned právěže taky ne, pozorovat jsem to začal poprvé asi půl roku po nehodě, kdy se mi současně začaly objevovat i celkem silné migrény. Ty jsem vyřešil tak že jsem se nechal prohlédnout na neurologii kde mi následně předepsali prášky, a co se zadrhávání týče tak tam zatím +- pomáhá, když si na toto fakt dávám pozor. Jak toto ale vyřešit definitivně, to zatím nevím…
Orchestra

Příspěvek od Orchestra »

Šotek píše: 08 úno 2023, 10:43 No hned právěže taky ne, pozorovat jsem to začal poprvé asi půl roku po nehodě, kdy se mi současně začaly objevovat i celkem silné migrény. Ty jsem vyřešil tak že jsem se nechal prohlédnout na neurologii kde mi následně předepsali prášky, a co se zadrhávání týče tak tam zatím +- pomáhá, když si na toto fakt dávám pozor. Jak toto ale vyřešit definitivně, to zatím nevím…
Můžeš mi prosím napsat do DM's nebo mi dát třeba Instagram? Chtěl bych se zeptat na pár věcí.
Professore
Udělil poděkování: 407 x
Obdržel poděkování: 216 x

Příspěvek od Professore »

Orchestra, skús písať umelecké texty. Nemusí to byť román ale niečo na dve tri strany . A potom si to po sebe opraviť. Viem že umelecký prejav nie je ako hovorový, ale prinúti ťa to správne rozmýšľať a nebudeš taký roztekaný naživo
Lose your mind and come to your senses.
Orchestra

Příspěvek od Orchestra »

aldot píše: 13 úno 2023, 06:56 Orchestra, skús písať umelecké texty. Nemusí to byť román ale niečo na dve tri strany . A potom si to po sebe opraviť. Viem že umelecký prejav nie je ako hovorový, ale prinúti ťa to správne rozmýšľať a nebudeš taký roztekaný naživo
V tom si myslím, že určitě problém není. Slovní zásobu jsem měl vždy dobrou, ale najednou, třeba během dvou týdnů jsem začal mít tento problém a trvá to do teď.
surfernamare
Udělil poděkování: 236 x
Obdržel poděkování: 443 x

Příspěvek od surfernamare »

Orchestra píše: 13 úno 2023, 17:42 V tom si myslím, že určitě problém není. Slovní zásobu jsem měl vždy dobrou, ale najednou, třeba během dvou týdnů jsem začal mít tento problém a trvá to do teď.
Nejde o slovnu zasobu, ale o pravidelnost treningu. Ked ti v hlave neustale naskakuju cele vety, ide ti komunikacia plynulejsie
Odpovědět