Filmové recenze a interpretace

Co se jinam vážně nevejde
Princ
Udělil poděkování: 600 x
Obdržel poděkování: 2697 x

Příspěvek od Princ »

Free Guy (2021)

Pokud jste viděli nový film Free Guy a zároveň byli na Ďábelské posedlosti, můžete vidět, že se film drží klasického monomýtu:

Hrdina si spokojeně žije, něco mu ale přeci chybí. Slyší volání a i přes důvody, proč to neudělat, jej nakonec následuje. Pustí se tam, kam se nejvíce bál. I když existují důvody dělat zlo, vědomě zvolí dobro. Zjistí, že jeho svět není skutečný, resp. že to není vše, co existuje. Přesto se mu podaří vrátit a žít zde naplno. Získanou transformaci pak použije pro dobro komunity.

Je to jako když má člověk DMT trip, vidí jiné světy, potká entity, ale pochopí, že nejde o to v tom prostoru zůstat. Jde o to vrátit se proměněný a žít naplno v tomto světě.

Je to tedy stejný příběh, jako Nový zákon, Harry Potter, Pán prstenů... (Ježíš 3x odmítne pokoušení ďábla, Harry odmítne Malfoye, pak zařazení do Zmijozelu, nakonec ho pokouší Voldemort...)

Co bylo na filmu cool:
1) Děj probíhá ve dvou světech, má vlastně 2 hlavní hrdiny.
2) Začnete přemýšlet, jestli vlastně i vy nejste NPC postava v nějaké hře. (Což jste.)

Co zlepšit:
1) Tvůrci v herním světě mohli udělat cokoli, a zvolili ne až tak šílené možnosti. Proč tam nikdo nejezdil na dinosaurovi? Proč ne více těžké armádní techniky?
2) Záporák byl nejsympatičtější postavou. Dal bych tam Andrew Scotta, ten by byl taky expresivní a při tom by z něj šel větší strach :)
3) I když jde o variaci monomýtu a děj tedy vždy můžeme docela předvídat, dá se to celé udělat lépe anebo hůře. Tady byl konec kvůli vysoké předvídatelnosti příliš natahovaný. Hrdina místo aby rychle běžel na konec toho mostu, nechá se dlouze motivovat Holkou, pak dlouze bojuje s Final bossem, pak se dlouze loučí s Podpůrnou postavou (Ron Weasly, Samvěd Křepelka, Samwell Tarly...), protože poslední krok musí podle pravidel monomýtu udělat sám (Frodo musí sám zničit prsten, Ron vždycky pomůže a před poslední zkouškou se někde sekne a Harry to musí dodělat...)... Tyto povinné kroky se zde odškrtávaly tak nějak formálně - více mě bavil začátek, než konec.

Neutrální k zamyšlení:
1) Celkem dost vtipů okolo feminismu, white privilage...

Celkově hodnotím pozitivně, tak 75%. Mix s hrama a dva světy jsou prostě hodně cool. Ready Player One furt vede. Ale už to všechno přichází a zajímá mě, co bude příště. Budeme jednou mít tři světy? :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Princ za příspěvek:
rengaf (28 srp 2021, 17:08)
Hodnocení: 2.9%
Celý recept na úspěch:
1) Každý den cvičit Autentické charisma (7 minut ráno, 7 večer)
2) Každý den oslovit pár holek (kdo se bojí, dá kurz)
3) Tak ob den posilovna
Aragorn_
Udělil poděkování: 7 x
Obdržel poděkování: 119 x

Příspěvek od Aragorn_ »

Princ píše: 13 srp 2021, 10:35 Free Guy (2021)

Pokud jste viděli nový film Free Guy a zároveň byli na Ďábelské posedlosti, můžete vidět, že se film drží klasického monomýtu:

Hrdina si spokojeně žije, něco mu ale přeci chybí. Slyší volání a i přes důvody, proč to neudělat, jej nakonec následuje. Pustí se tam, kam se nejvíce bál. I když existují důvody dělat zlo, vědomě zvolí dobro. Zjistí, že jeho svět není skutečný, resp. že to není vše, co existuje. Přesto se mu podaří vrátit a žít zde naplno. Získanou transformaci pak použije pro dobro komunity.

Je to jako když má člověk DMT trip, vidí jiné světy, potká entity, ale pochopí, že nejde o to v tom prostoru zůstat. Jde o to vrátit se proměněný a žít naplno v tomto světě.

Je to tedy stejný příběh, jako Nový zákon, Harry Potter, Pán prstenů... (Ježíš 3x odmítne pokoušení ďábla, Harry odmítne Malfoye, pak zařazení do Zmijozelu, nakonec ho pokouší Voldemort...)

Co bylo na filmu cool:
2) Začnete přemýšlet, jestli vlastně i vy nejste NPC postava v nějaké hře. (Což jste.)

Co zlepšit:
1) Tvůrci v herním světě mohli udělat cokoli, a zvolili ne až tak šílené možnosti. Proč tam nikdo nejezdil na dinosaurovi? Proč ne více těžké armádní techniky?
2) Záporák byl nejsympatičtější postavou. Dal bych tam Andrew Scotta, ten by byl taky expresivní a při tom by z něj šel větší strach :)
3) I když jde o variaci monomýtu a děj tedy vždy můžeme docela předvídat, dá se to celé udělat lépe anebo hůře. Tady byl konec kvůli vysoké předvídatelnosti příliš natahovaný. Hrdina místo aby rychle běžel na konec toho mostu, nechá se dlouze motivovat Holkou, pak dlouze bojuje s Final bossem, pak se dlouze loučí s Podpůrnou postavou (Ron Weasly, Samvěd Křepelka, Samwell Tarly...), protože poslední krok musí podle pravidel monomýtu udělat sám (Frodo musí sám zničit prsten, Ron vždycky pomůže a před poslední zkouškou se někde sekne a Harry to musí dodělat...)... Tyto povinné kroky se zde odškrtávaly tak nějak formálně - více mě bavil začátek, než konec.

Neutrální k zamyšlení:
1) Celkem dost vtipů okolo feminismu, white privilage...

Celkově hodnotím pozitivně, tak 75%. Mix s hrama a dva světy jsou prostě hodně cool. Ready Player One furt vede. Ale už to všechno přichází a zajímá mě, co bude příště. Budeme jednou mít tři světy? :)
Co takhle natočit film o streetgame? Bestseller v kinech.. Herce seženeš tady na fórech a třeba by si na tom mohl vydělat pěkný balík.. :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Aragorn_ za příspěvek:
Princ

Streetařský monomýtus

Příspěvek od Princ »

Hele minimálně napsat jednou uměleckou prózu místo návodů je jeden z mých tajných snů :) Ale musí se to udělat pořádně: zvraty, nečernobílé postavy, nějaká myšlenková hloubka... Nechci psát vyloženě propagandu, kde kluk prostě nestreetuje, pak začne streetovat a všechno se vyřeší.

Každý monomýtus dává několik stejných rad (následuj volání, vyber si dobro, největší odměna se skrývá tam kde se nejvíc bojíš, vyjasni si vztah se svým otcem/mentorem, žij v tomto životě naplno, štědře to rozdej), ale stále je tam obrovský prostor pro kreativitu - všichni známe skvělé i hrozné variace. Chci být spíš jako Dostojevskij než jako scénáristé některých nejnovějších Star Wars :)

Mimochodem na monomýtu jsme postavili i 3 hlavní hodnoty streetgame.cz: akce, inovace, konání dobra. Prostě nezahálej, ale jdi do toho! Studuj tradici a zkus ji vylepšit! A zanech svět lepším místem!

Každopádně abych to shrnul: posílejte mi návrhy dobrých rozporů, se kterými se v knize poprat, a návrhy dobrých zvratů! :) Mám příliš dobrý vkus na to, abych dokázal psát jen nějaké agitky :)
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
Professore
Udělil poděkování: 464 x
Obdržel poděkování: 232 x

Příspěvek od Professore »

Co takhle natočit film o streetgame? Bestseller v kinech.. Herce seženeš tady na fórech a třeba by si na tom mohl vydělat pěkný balík.. :)
videl som niekoľko filmov na túto tému, väčšinou to skončilo romanticky svadbou. nie sú tam vysvetľované techniky, ty ako skúsený ich tam zbadaš. samozrejme domixované s beta technikami. taký fajn priklad je "Pikap: sjom bez pravil" inak ako rusky som ho nenašiel, ale ukazuje aj temnú stránku pick-up, kde jeden z hlavných postáv výslovne sexuje kvôli číslam a dokazovaniu si. na jednej strane je super majster, ale na druhej strane by som povedal "sviňa".
Tito uživatelé poděkovali autorovi Professore za příspěvek:
Lose your mind and come to your senses.
rengaf
Udělil poděkování: 2487 x
Obdržel poděkování: 10 x

Příspěvek od rengaf »

Hlásím se jako herec
6
Aragorn_
Udělil poděkování: 7 x
Obdržel poděkování: 119 x

Příspěvek od Aragorn_ »

aldot píše: 13 srp 2021, 11:45 videl som niekoľko filmov na túto tému, väčšinou to skončilo romanticky svadbou. nie sú tam vysvetľované techniky, ty ako skúsený ich tam zbadaš. samozrejme domixované s beta technikami. taký fajn priklad je "Pikap: sjom bez pravil" inak ako rusky som ho nenašiel, ale ukazuje aj temnú stránku pick-up, kde jeden z hlavných postáv výslovne sexuje kvôli číslam a dokazovaniu si. na jednej strane je super majster, ale na druhej strane by som povedal "sviňa".
Kluk je stravován nesmírnou touhou po tom se dostat do náručí žen, ale dočkává se jen hořkého odmítání. Jeho odmítání se pomalu začne měnit v touhu a ctižádost, když po cestě plné utrpení poprvé políbí krásnou Elis. :) Srdce Elis buší pro něj, ale jeho touha po krásných dívkách však neuhasne.. :) Potřebuje oslovovat holky, bavit se s nimi a je to jako droga, bez které nemůže žít. Elis se vše dozví a dá mu na výběr.. buď ona, nebo jeho svádění počestných pan.. Hlavní hrdina stojí před velkým rozhodnutím.. Cesta osudu však pro něj připraví nečekaný zvrat.... 8-)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Aragorn_ za příspěvek:
Princ

Příspěvek od Princ »

Princ píše: 13 srp 2021, 10:35 Co bylo na filmu cool:
Nakonec jsem to s Free guyem dost trefil, od té doby v kině není prostě nic. Dobře udělali, že to nasadili, teď to tam proti žádné konkurenci vydrží rok :)

Plánuju až Dunu s premiérou 21.10. (Oni už to dávno vysílají nějak pokoutně, zatím co já čekám až to bude v Pražském Gold class, moc to nechápu...) Četl jsem kdysi ty knihy, samozřejmě se mi líbí náboženská tematika :) a že lysohlávky=melanž.

No a 2022 Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství :) Ten název je nějaký stupidní :) a osobně nepřidávám body za to, že se to odehrává v hodně zemích, ta tajemná britská atmosféra mi vyhovovala. Ono vemte si: ve dvojce byla Francie? Všiml si toho někdo vůbec? Leda bych tam dal něco jako Rumunsko. Prostě spíš tajemnost, než extravaganci. Radši jsem i Harryho viděl na hradě, než v metru... Jestli kolem Newtona v pralese budou tančit Brazilky v listí... Nicméně zůstávám fanouškem série, určitě v kině dokoukám všechny, i když potom rozjedou třetí a pátou sérii, tak na to budu chodit... :)
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
Infernit
Udělil poděkování: 0
Obdržel poděkování: 0

Příspěvek od Infernit »

Ještě můžeš zkusit seriál. Každopádně by to něco na obrazovku chtělo. Spousta lidí, kterým by tvoje stránky a fórum mohly pomoct, se k tomu nedostane, protože je nebaví číst.

Jinak Free Guy záporáka bych neměnil. Jako extravagantní zmetek se do takové komedie hodí perfektně.
Ty jeho hlášky stály za to :D

Systém virtuálních světů by mohl být dobrý způsob, jak vyřešit přemnožení lidstva. Prostě vyndat mozek a napojit ho třeba na virtuální Středozem :D
Princ

Venom 2

Příspěvek od Princ »

Venom 2 podle mě určitě zábava. Celkově mě fascinují všichni symbionti, v přírodě i scifi :)

Každopádně Eddie chce klídek a Venom se bouří, že on je predátor. Chce vítr ve vlasech, chce akci, chce mozky!

Takže každý máme svého Venoma. Je to skvělá metafora pro to velké, hladové v nás, pro tu touhu po dobrodružství, co se nespokojí s málem.

Můj Venom je obzvlášť velký a tak jsem s filmem extra rezonoval! Když se nic neděje, taky jsem jen Eddie. A pak, jak naběhne adrenalin… 👾

Tyhle filmy vám vždycky připomenou, co jste chtěli. Že to má být velké. Že to máte rozjet.
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
Princ

Venom 2

Příspěvek od Princ »

Joooo a někdo říká, že je Venom 2 moc krátký, že jakoby tam chybělo jedno dějství...

Mě právě ta Skin the cat struktura často přijde natahovaná. Divím se, že hrdinův plán musí napoprvé selhat, pak zpytuje svědomí, shromáždí komunitu, postupně se jde na druhý plán... Já se v těch chvílích už nudím, vůbec mi nevadí, že tentokrát vyšel hned první plán :)
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
Professore

kvôli tebe som si pozrel Venoma 1. celé mi to pripadalo ako americké klišé. možno iné kulisy, ale celkovo ten dej nestál za nič. nápad super, aj keď nie originál(napríklad Stargate a Goaldi/tokra). prakticky symbiontov máš urcitým spôsobom aj posadnutie zlým duchom, len to už je obohratä platňa.
ono aj vzťah manipulator-manipulovaný je vlastne symbióza kde obaja dostávajú čo chcú. Vzťah Venom-Eddie je v jednotke manipulačný zo strany Venoma.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Professore za příspěvek:
Princ (22 říj 2021, 09:27)
Princ

Hvězdná brána

Příspěvek od Princ »

Taky dost zajímavá interpretace :)

Já nemyslím, že Venomové jsou pokrokové umělecké dílo, jen je to můj oblíbený superhrdina z dětství. Ty ostatní superhrdinské filmy neznám, takže o to originálnější zážitek to pro mě je :)
aldot píše: 22 říj 2021, 08:40nápad super, aj keď nie originál(napríklad Stargate a Goaldi/tokra)
Komiks Venom bude mnohem starší, než Hvězdná brána, ale tam ti Goauldi byli taky strašně cool :) Jak mě vždy zajímala komparativní religionistika, StarGate se mi v dětství hodně líbila. Ostatně ta myšlenka, že Egyptští a jiní bohové byli mimozemšťani, dává smysl :)
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
Professore

jen je to můj oblíbený superhrdina z dětství. 
môj bol Sandokan(skrz jeho pripravenosť bojovať, duchaprítomnosť a prirodzená inteligencia) alebo po rozvode Baahubali(z tých istých dôvodov). človek si mohol povedať, že keď zapracuje na sebe, tak to môže dosiahnuť na rozdiel od tých superhrdinov, ktorí sa vlastne náhodou a z vonkajšieho podnetu stali ľuďmi s nadľudskými superschopnosťami a využili to na spravodlivosť/vlastný prospech(podrobenie si sveta).
Títo moderní americkí hrdinovia mi pripadajú na jedno kopyto, človek vníma skôr tú jedinečnú esenciu každého z nich. v tomto sa mi Venom páčil že sa nehral ani na spravodlivého, ani na záporáka(ku ktorému mal v jednotke bližšie). Bol samým sebou.
Princ

Duna (2021)

Příspěvek od Princ »

aldot píše: 23 říj 2021, 06:45človek si mohol povedať, že keď zapracuje na sebe, tak to môže dosiahnuť na rozdiel od tých superhrdinov, ktorí sa vlastne náhodou a z vonkajšieho podnetu stali ľuďmi s nadľudskými superschopnosťami
I v Duně jsou superschopnosti mixem tréningu a užívání psychedelik (melanž), tak jako v normálním světě :)

Film Duna jsem dnes viděl a nějak zapomněli pořádně předem zdůraznit, že zahrnuje jen asi polovinu první knihy. Tedy chybí tam ten velkolepý, narcistický konec. A druhá půlka se zatím ani netočí, takže si na něj počkáme tak pět let.

Začátek vypadal dobře, ale pak už tam bylo moc pouště :)
Professore (23 říj 2021, 16:44)
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
Princ

Duna 2 (2023)

Příspěvek od Princ »

Tak Duna 2 byla potvrzena a měla by být v kinech už za dva roky, v říjnu 2023.

Já nyní nadále nic nebudu sledovat, čeká nás až Matrix 4 a Fantastická zvířata 3.
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
Odpovědět