Strava

Zdraví, sport, peníze, koníčky, móda, svaly, nootropika, mikrodávkování psychedelik, meditace...
risktaker
Udělil poděkování: 19 x
Obdržel poděkování: 26 x

Strava

Příspěvek od risktaker »

Ahoj,

zajímalo by mě prosím více odpovědí na laické otázky ohledně stravy. Budu rád, když by někdo měl čas a chuť se tomu pověnovat:)

- Jak hodnotíte "tradiční česká jídla" jako guláš, svíčková, znojemská, apod.? Dají se tato jídla udělat ve "zdravé variantě"?

- Je nějaký konkrétní typ pečiva, který si člověk může koupit a ví, že he vždy bez lepku, nebo je lepší to vždy předem zkoumat?

- Limitujete nějak potraviny, které jíte pořád? (Můj příklad: Jsem schopný sníst 6-7 banánů denně a pořád se mi nedaří zjistit, jestli je to ok nebo špatně)

- Co způsobuje, že když si koupím colu v plechovce, pociťuji účinek kofeinu, oproti tomu, když vypiju 2 l z PET láhve, necítím nic?

- Mají takové ty povídačky o škodlivosti kávy s mlékem reálný základ? (Jediné kafe, co mi chutná, je cappuccino :D)

- Voda - používáte filtry? Případně ve volbě mezi balenou vodou a chlorovanou z kohoutku, co vidíte jako "menší zlo"?

To bude asi všechno :D
Předem díky za reakce :)

Princ
Udělil poděkování: 577 x
Obdržel poděkování: 2541 x

Strava

Příspěvek od Princ »

Gulas se rozhodne da udelat zdrave, delam si casto treba jeleni.

I bezlepkove pecivo se da udelat dobre nebo spatne. Cukr s plastem je taky bezlepkovy :)

Banany si nech na leto a po treninku.

Mleko lidi snasi ruzne, ale mel bys ochutnat nejakou kvalitni kavu :)

Vodu filtruju. Balene jsou ruzne.
Celý recept na úspěch:
1) Každý den cvičit Autentické charisma (7 minut ráno, 7 večer)
2) Každý den oslovit pár holek (kdo se bojí, dá kurz)
3) Tak ob den posilovna
Fuci
Udělil poděkování: 3 x
Obdržel poděkování: 16 x

Strava

Příspěvek od Fuci »

Které potraviny mi pomohou zvýšit testosteron? Cvičení je sice skvělý způsob, ale správný jídelníček je potřeba taky. :D
MindMess
Udělil poděkování: 29 x
Obdržel poděkování: 65 x

Strava

Příspěvek od MindMess »

Fuci píše: 22 led 2021, 23:31 Které potraviny mi pomohou zvýšit testosteron? Cvičení je sice skvělý způsob, ale správný jídelníček je potřeba taky. :D
Červené maso, ryby, ústřice, ořechy. olej, vejce, ... Prakticky neuděláš špatně, když budeš mít klasicky pestrý jídelníček :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi MindMess za příspěvek:
sofokless (03 srp 2021, 09:44)
Hodnocení: 2.9%
Petros
Udělil poděkování: 104 x
Obdržel poděkování: 43 x

Banány v zimě

Příspěvek od Petros »

Princ píše: 03 led 2021, 14:54 Banany si nech na leto a po treninku.
Co je špatného na banánech v zimě? :)
Grafik StreetGame.cz
Na světě je tolik holek... A my každým dnem stárneme.
d-kun
Udělil poděkování: 0
Obdržel poděkování: 7 x

Strava

Příspěvek od d-kun »

Koukám, že téma stravy se moc nediskutuje. Já jsem se zdravou výživou dříve zabýval a popravdě jsem z toho moc nezmoudřel, respektive mám pochybnosti o těch doporučeních. Takže moc neporadím. Ale mohl bych shrnout nějaké své poznatky kolem toho.
  • Čtením článků na téma zdravé stravy mám zejména dojem, že většina autorů se snaží napsat univerzální návod platící pro všechny. To nejde. Přinejmenším jiný jídelníček by měli mít lidé se sedavým zaměstnáním, jiný sportovci, protože mají odlišné nároky na živiny, jinou spotřebu vitamínů, minerálů, podle toho, co dělají.
  • Často čítávám cukr je nezdravý, olej je nezdravý, sůl je nezdravá... lidi to pak berou doslova, vyřazují z jídelníčku a možná páchají víc škody než užitku. Neexistuje ani tak nezdravá potravina, jako spíš nezdravá kombinace potravin, kdy je něčeho moc nebo něčeho málo. Proto doporučení "pestrý jídelníček" nelze prakticky napadnout. :)
  • Pokud je ale něco opravdu nezdravého jako potravina, maximálně uzeniny, přepálený olej, kde už opravdu mohou být nebezpečné látky ve smyslu nařízení ES 1272/2008. Na druhou stranu nebezpečné je všechno v určitém množství. Chlorid sodný (sůl) není nebezpečnou látkou, ale smrtelná dávka je konzumace kolem 200 gramů. I čistá destilovaná voda, pokud se jí vypije moc najednou, může zabít.
  • Myslím, že myšlenky cukr/olej je nezdravý pramení zejména z toho, že mají tendenci se ukládat jako tuk, z toho se tloustne a to je špatně. Jinak nezdravé asi nejsou.
  • Sůl je nezdravá, protože zvyšuje krevní tlak. Obdobně káva, kofein obecně. Ale když mám trvale nízký krevní tlak, tak mi vyšší příjem soli či kofeinu spíš pomůže?
  • Sladkosti jsou nezdravé. Protože obsahují cukr :) . Ale když si dám sladkost a následně si jdu zaběhat, zacvičit, tak se ten cukr náhodou náramně dobře zužitkuje. Je vtipné, že není dobré jíst sladkosti, ale pak se prodávají sportovní přípravky jako glukóza, maltodextrin a další jednoduché cukry právě proto, aby dodali rychle energii.
  • Éčka. Další vděčné téma :) . Některé z nich jsou nebezpečné chemické látky, ale v potravinách bývají v tak malém množství, že by si imunitní systém s nimi měl poradit.
  • A jak je to s tou vodou? Na jednu stranu minerálky jsou dobré, protože obsahují prospěšné minerály. Naopak se doporučuje vodu filtrovat, aby tam ty minerály a další látky nebyly. Tak opět platí to pravidlo pestrého jídelníčku. Když v jídle bude dost minerálů, klidně můžeme pít filtrovanou vodu, ale hrozí, že si ty minerály takhle zase vyplavíme. Podle toho do jaké míry filtrovanou, co tam po filtraci zbude. Když v jídle moc minerálů nebudeme mít, tak ty minerálky asi budou žádoucí. Hodně filtrovaná nebo destilovaná voda je vhodná na období očisty, půstů, kdy z těla sice vyplavíme minerály, ale s nimi i ty nebezpečné látky, kterých se chceme zbavit.
Když já jsem začal mít problémy s únavou, zkoušel jsem to právě řešit změnou jídelníčku. Jíst ty takzvané zdravější potraviny, doplňky stravy. Dále půsty, klystýry, očisty... ale nic nepomohlo. Pak jsem přišel nějak na hypotézu, že tělo je moc slabé na to, aby si s těmi problémy poradilo. A je třeba ho posílit. Začal jsem běhat, pak posilovat. A teprve pak se to začalo zlepšovat. I když jsem zhruba v tu dobu využil i čínskou medicínu a možná mi také pomohla, stejně bych řekl, že řešením bylo zejména posílení organismu cvičením. Jak jsem psal jinde, trochu jsem si zranil nohu a od června již neběhám moc pravidelně. A zase se mi začíná zdát, že se ta únava vrací...

Závěrem z toho všeho je, že pokud nemáte vysloveně problém třeba s tím lepkem, tak spíš než řešit změnu jídelníčku je lepší začít cvičit. A jídelníček, no nepřejídat se, aby se neusazoval tuk, dále mít ten jídelníček pestrý, aby se do těla dostalo vše potřebné a tělo si už to nějak přebere :) . Člověk stejně by měl jídelníček řešit metodou pokus-omyl a zjistit sám, co mu vadí a co prospívá.

risktaker píše: 03 led 2021, 13:23 - Limitujete nějak potraviny, které jíte pořád? (Můj příklad: Jsem schopný sníst 6-7 banánů denně a pořád se mi nedaří zjistit, jestli je to ok nebo špatně)
A tohle je asi jediné, co bych mohl zakladateli poradit. Pokud jíš denně 6-7 banánů a vše se zdá dlouhodobě v pohodě, tak je to OK. Pokud něco není v pohodě, tak je to špatně :) . No, já jím pořád ovesné vločky k snídani a neplánuji to nijak limitovat. Protože obědy a někdy i večeře střídám, tak by ta podmínka pestrosti mohla být splněna.
Aragorn_
Udělil poděkování: 5 x
Obdržel poděkování: 103 x

Strava

Příspěvek od Aragorn_ »

Já mám teď naskillené spousty receptů z české a zahraniční kuchyně.
Tak když jsem holky pozval na oběd, tak většinou jejich srdce letělo k nebesům jako jestřáb.. :)
Kdo umí dobře vařit, tak je o krok napřed.. Po dobrém jídle troška alkoholu a to by v tom byl čert, aby z toho něco nebylo.
Pamatuji, jak jsem k sobě lákal Ukrajinku na Czech recipes.. so tasty.. so delicious.. :)
Holky jsou taky labužnice... stačí trošku zabásnit a hned slintaj mršky jedny.. :D
Infernit
Obdržel poděkování: 0

Strava

Příspěvek od Infernit »

A teď co s tím, když člověk ani nemá potřebu jíst? Když prakticky nevnímám hlad, nemám potřebu ho zahánět a obvykle jím jen pro ten pocit, aby mě nekleplo? Dá se s tímhle něco dělat?
Princ

Strava

Příspěvek od Princ »

Jo, umím s tím pomoct ;)
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
Infernit

Strava

Příspěvek od Infernit »

A co mám udělat, abys mi poradil? :D
Princ

Strava

Příspěvek od Princ »

Na tohle se hodí skype konzultace
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
Infernit

Strava

Příspěvek od Infernit »

To by mohlo jít, ale zatím s tím počkám, než se tu trošku rozkoukám :)
d-kun
Obdržel poděkování: 7 x

Strava

Příspěvek od d-kun »

Infernit, chybějící pocit hladu bych bral jako velkou výhodu! Jestli pocit hladu neznáš, ani nechtěj zažít, když člověk hlad dostane a zrovna nic sníst z nějakého důvodu nemůže!

Teď mě napadá, já sice pocit hladu mám, ale už mi skoro nic nechutná, je to tím, že kvalita potravin tak upadla anebo je problém v mých chuťových buňkách? Pravda, že dražší a možná chutnější potraviny moc nekupuju. A vůbec, kdyby to nebylo tak těžké, nejraději bych přešel na pránickou výživu, bylo by to náramně pohodlné!
Princ

Strava

Příspěvek od Princ »

d-kun píše: 29 zář 2021, 21:52 já sice pocit hladu mám, ale už mi skoro nic nechutná, je to tím, že kvalita potravin tak upadla anebo je problém v mých chuťových buňkách?
Ne v buňkách, spíše v neurotransmiterech. To co popisuješ vypadá jako porucha nálady.
Celý recept na úspěch:
3) Tak ob den posilovna
Infernit

Strava

Příspěvek od Infernit »

Výhodou to být přestává, když vypadám jako chodící anatomie lidské kostry, každý na mě kouká z patra a přítelkyně si stěžuje, že ji píchám na moc místech zároveň :D

S nechutí jsi na tom pořád líp. Hlad je nejlepší kuchař a pro tebe ještě pořád vaří :D
Odpovědět