Vždy jsem chtěl udělat něco velkého. Změnit svět...
Jenže jsem byl prostě kluk. Chodil jsem do školky, jedl malýma ručkama chleba se salámem... a pořád přemýšlel, jak to udělat.
"Než vyrostu, mám ještě 14 let, takže když se nad tím trochu zamyslím každý den, musím něco vymyslet," říkal jsem si v postýlce.
Pak čas hodně rychle plynul. Drtil jsem encyklopedie, sledoval dokumenty, pořád mi ale přišlo, že soudobé poznání jenom doháním, než abych něco tvořil. Zkoušel jsem udělat nějaký fyzikální vynález, ale nikdy nic kloudného... Moje písničky se taky nikomu nelíbily...

Všude jsem byl druhý, respektive milióntý.
Pak konečně jsem objevil svádění a uvědomil jsem si, že TO je ten obor, který NIKDO nedělá dobře. Jak to zpívá Smack: "Nelíbí se mi nikdo z vás." Tak přesně jsem se cítil. Existovaly bety, které holkám podlézaly. Divní manipulativní týpci, se kterými byste nechtěli kamarádit. Baliči, co šli na statistiku a oslovovali jen samotné ženy jdoucí pomalým krokem. Žádné obří skupinky, žádné páry, žádné metro, žádné prodavačky, žádné policistky... Prostě dobrá streetgame neexistovala a lidi byli ještě rádi, když oslovili holku na lavičce a ta jim dala číslo.
Dal jsem se do práce. A sklízel posměch. Měsíce jsem nemohl sehnat žádného parťáka, krom Toma, který sice chodil vedle mě, ale orientoval se primárně na mačkání všech zvonků, kouření cigaret přes bongo a oslovování leda hláškami z Warcraftu

Nikdo se ode mě rozhodně nechtěl učit. (Lidé se na holky ptali spíš populárních krasavců, kteří ale vlastně nevěděli, jak to dělají, než mě, který jsem ještě takový úspěch neměl, za to jsem ale přesně věděl, jak začít s ničím a řízeně se zlepšovat.)
Postupně jsem cítil, že už mám světu co dát, jen kdybych dostal příležitost. Nebyl jsem ještě TOP balič, ale věděl jsem, že bych učil s nadšením, s láskou, že bych tomu dal 100%. Ale nikdo mi nevěřil, že bych mu pomohl.
Pořád jsem se cítil jako v té školce: celým srdcem připravený změnit svět, ale nikdo mě na nic velkého nechce pustit.
Až jednou se ke mě do učení dal takový tlustý starší spolužák, kterému se každý smál. Poslali ho ke mě jako nějakou "poslední šanci", jako bláznivý pokus, jestli i on může někdy někoho oslovit. Nechtěl mi platit, ale slíbil mi z domu vzít dvacet deka salámu.
Ten den poprvé v životě oslovoval ženy. Když opustil poslední dívku, došel jsem za ní zeptat se na feedback. Hodně si ho chválila a dokonce mu přeze mě poslala své číslo. Získal tím ve škole více respektu, a mě se ozval nový žák.
S tím jsem trénoval 14 dní v kuse. Pak s rodiči odjel na dovolenou, kde přišel o panictví. Moje renomé pomalu rostlo a brzy jsem zdarma učil desítky lidí. Začal jsem také cestovat do větších měst a učit i tam. Při tom se mi opakovaně potvrzovalo, že dobrá streetgame opravdu nikde není. Že i kdo se mi popisoval jako dobrý balič, v tramvaji si najednou sedne a čumí z okýnka...
A svět pořád nebyl změněn. Chtěl jsem to říct VŠEM, a místo toho učil po jednom. Jsou tu milióny lidí a já nemám milióny hodin. Průměrný život 79 let má jen 692,040 hodin.
Ukončil jsem tedy studium ostatních oborů, jako byla matematika a chemie a český jazyk... ve škole. To vedlo k finálnímu rozchodu s mými rodiči, kteří se rozhodli "vyhladovět mě k rozumu," protože "balením holek se neuživím." Učil jsem tedy za přespání, za trochu jídla...
Po odučení desítek a desítek lidí zdarma jsem začal přijímat první peníze. Okamžitě jsem začal vnímat vyšší motivaci a koncentraci všech studentů. Lidé přestali otálet, začala se dělat kvalitní práce na nejvyšším levelu.
Ale mé renomé se pořád šířilo jen z úst do úst. Kdo mě znal, ten mě doporučil. Tehdy jsem si uvědomil, že
svět se mění po kousíčcích. I když to chci dělat pro tisíce, jediná věc, která mi zbývá, je prostě jít, odučit ten nejlepší kurz třeba pro 1 člověka a pak jen doufat, že o tom řekne někomu dalšímu.
Svět se mění tak, že uděláte nejlepší věc, jakou právě dokážete. A pak zase znova. A pak znova. A pak znova. Nikdo za vámi sám nepřijde s nějakou obří nabídkou. Pepo zruš války. Pepo zruš rakovinu. Pepo kolonizuj vesmír. Musíte přijít sami, udělat tu nejlepší práci na jakémkoli maličkatém písečku a tak se dostat na trochu větší píseček...
Na první koncert Rammstein v Americe přišlo několik lidí. Udělali jim obrovskou show. Příště přišlo více lidí. Rammstein je zbořili. Příště jich bylo ještě více...
Kdyby Rammstein odmítli hrát ty první koncerty pro pár lidí a prostě čekali na megakoncert, nikdy se k tomu megakoncertu nedostanou. Stejně tak já musel nejdříve učit za salám, i když už jsem samozřejmě chtěl dělat přednášky pro plné sály a vozit tlupy baličů do Moskvy...
Pamatuju, jak jsem brzy ráno vstal. Nějak jsem se necítil, venku byla zima a ještě tma... 5 hodin jsem jel do Prahy, kde čekal jediný student. A ten student zrovna nepřišel - byl to Hubert a zakázala mu to babička. Takže jsem si místo kurzu dal sólo street a jel zas 5 hodin domů. Říkal jsem si: "Změní tohle svět?" No ano změní, když nic lepšího místo toho dělat nemůžu! Nejde přemýšlet stylem: "Nahraju album, až bude jisté, že si ho všichni koupí." Prostě někde nahrajete nějaké demo a pokračujete odtamtud. Není to jisté, ale je to vaše jediná šance.
Schválně jsem na začátku psal, jak jsem byl malý kluk, protože takhle to vypadá vždycky, když s něčím začínáte.
VŽDYCKY to vypadá, že takhle svět nezměníte snad nikdy. Ale pokračovat kousek po kousíčku je vaše jediná šance. Žádná jiná cesta neexistuje.
Po několika letech, kdy už jsem byl známý učitel svádění, jsme pak v roce 2012 založili StreetGame.cz. Cíl byl pořád stejný: změnit svět
Otázka pro vás je jednoduchá:
jakou nejlepší věc můžete udělat právě teď?