Vše o fermentaci

Zdraví, sport, peníze, koníčky, móda, svaly, nootropika, mikrodávkování psychedelik, meditace...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 5539
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Udělil poděkování: 577 x
Obdržel poděkování: 2541 x

Je to jednoduché!

Příspěvek od Princ »

Jak vyrobit medovinu:

Smícháte dobrý raw med s vodou, necháte kvasit.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Princ za příspěvek (spolu 2):
aldot (20 srp 2021, 07:21) • rengaf (28 srp 2021, 16:35)
Hodnocení: 5.7%


Celý recept na úspěch:
1) Každý den cvičit Autentické charisma (7 minut ráno, 7 večer)
2) Každý den oslovit pár holek (kdo se bojí, dá kurz)
3) Tak ob den posilovna
Uživatelský avatar
Twin
Příspěvky: 160
Registrován: 10 říj 2018, 22:20
Udělil poděkování: 3 x
Obdržel poděkování: 30 x

Vše o fermentaci

Příspěvek od Twin »

Z článku jednoho webu. Je až s podivem, jak ta fermentace vlastně připomíná všechno, o čem Princ mluví v knihách, článcích a na fóru :D.

Kvašení není raketová chirurgie. Když se budete shánět po přesném počtu chilli papriček nebo nedej bože po tom nejvybalancovanějším poměru mikroživin, aby byl ferment co nejzdravější a nejprospěšnější, tím víc půjdete naproti riziku, že opomenete nějakou podstatnou techniku, díky čemuž se vám ta pracně opsaná a teoreticky dokonale fungující panacea obrátí v plesnivou hromádku nepoužitelného kompostu (neosvojili jste si techniku Bez vzduchu) nebo přesolené příšernosti (věřili jste chybnému receptu nebo jste měřili suroviny objemově namísto hmotnostně). Když poodstoupíte, získáte nadhled a nebudete se potřebovat zabývat podružnostmi. To je to, o čem pojednává The Art of Fermentation. A jak já říkám — s tím se musí žít. Po dvaceti, třiceti, padesáti letech se vás pak vnoučata zeptají, jak to děláte, vy si vzpomenete na své přepečlivé a úzkostlivé začátky a mávnutím ruky jen odtušíte „Ááále, dej tam jen trochu tohodle, trochu tamtoho a pak už to nech jenom ležet. Vono si to poradí…“
Tito uživatelé poděkovali autorovi Twin za příspěvek (spolu 2):
rengaf (28 srp 2021, 16:35) • Neolick (22 srp 2022, 20:36)
Hodnocení: 5.7%
“You must have chaos within you to give birth to a dancing star.”
― Friedrich Nietzsche
Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 5539
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Udělil poděkování: 577 x
Obdržel poděkování: 2541 x

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ »

Jo staci to nejak od oka podle chuti. Polivku taky proste nejak zmixuju podle toho, co zrovna najdu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Princ za příspěvek:
rengaf (28 srp 2021, 16:35)
Hodnocení: 2.9%
Celý recept na úspěch:
1) Každý den cvičit Autentické charisma (7 minut ráno, 7 večer)
2) Každý den oslovit pár holek (kdo se bojí, dá kurz)
3) Tak ob den posilovna
Uživatelský avatar
Twin
Příspěvky: 160
Registrován: 10 říj 2018, 22:20
Udělil poděkování: 3 x
Obdržel poděkování: 30 x

Vše o fermentaci

Příspěvek od Twin »

Jinak dneska naložená řepa, jablko a zázvor ;) první pokus, tak uvidíme, co z toho zůstane.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Twin za příspěvek:
rengaf (28 srp 2021, 16:35)
Hodnocení: 2.9%
“You must have chaos within you to give birth to a dancing star.”
― Friedrich Nietzsche
Uživatelský avatar
Twin
Příspěvky: 160
Registrován: 10 říj 2018, 22:20
Udělil poděkování: 3 x
Obdržel poděkování: 30 x

Vše o fermentaci

Příspěvek od Twin »

Princ píše: 19 srp 2021, 21:33 Jo staci to nejak od oka podle chuti. Polivku taky proste nejak zmixuju podle toho, co zrovna najdu.
Já tím spíš myslel v balení :D všichni tu radí "ser na teorii, to si musíš hlavně zažít"... začnu se něco učit o fermentaci a hle, ono je to vlastně to stejný :shock:

Jinak, trochu mimo, bude v září dostupnej internship? ;) zdá se, že potřebuju nějaký vedení a trošku toho biče do začátku... v Práglu je to najednou jiný než na Lipně u vody :D
Tito uživatelé poděkovali autorovi Twin za příspěvek:
rengaf (28 srp 2021, 16:35)
Hodnocení: 2.9%
“You must have chaos within you to give birth to a dancing star.”
― Friedrich Nietzsche
Neolick
Příspěvky: 9
Registrován: 11 srp 2022, 17:05
Bydliště: Hradec Králové
Udělil poděkování: 19 x
Obdržel poděkování: 0

Vše o fermentaci

Příspěvek od Neolick »

Jsem ze vsi a fermentovaných výrobků si hojně a rádi užíváme. Teď v srpnu je sezóna dědových "samokvašek" okurek a když jsem to tu čet úplně jsem na ně dostal strašnou chuť. U nás v rodině má skoro každý starší člen svůj recept, na kterém si zakládá a pravidelně s ním zásobuje zbytek rodiny. A já teď díky vám dostal impulz, abych si tento recept převzal. Tedy.:

1.) Okurky omyjeme a nakrájíme na kostky cca 1*1 cm
2.) Dáme do sklenice a proložíme kořením (vinný nebo višňový list, hořčičné semínko, snítky kopru, celý pepř)
3.) Zalijeme solným roztokem 1l vody/40-50g soli

Skladovat při 15-20°, plně vykvašené po 3-4 týdnech... ale jak píšete, ujídáme to průběžně

Díky dědo .. :)
Jednorožec123
Příspěvky: 5
Registrován: 19 pro 2022, 14:06
Udělil poděkování: 0
Obdržel poděkování: 1 x

Vše o fermentaci

Příspěvek od Jednorožec123 »

A neměl by někdo nějaký ověřený tip na kimchi?:)
Odpovědět