Vše o fermentaci

Zdraví, sport, peníze, koníčky, móda, svaly, nootropika, mikrodávkování psychedelik, meditace...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3373
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 398 krát
Obdržel poděkování: 880 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 16 dub 2019, 12:21

BlackSin píše:
13 dub 2019, 17:07
Tak mám za sebou první fermentaci zeleniny, zelí + mrkev, do normální zavařovací sklinky, kde jsem to zatížil pytlíkem s vodou. Po pěti dnech se mi zdálo, že už by to mohlo být ono a tak to šlo do lednice, tak doufám, že jsem neudělal nic špatně. Včera jsem opět nakládal mrkev a zelí, ale bojím se, že jsem to v té sklenici až příliš umačkal, protože jde viděl pár míst, na kterých je jen "vlhko", když to tak blbě řeknu a nejsou úplně zatopený, každopádně bublinky unikají (ale více unikají ve sklenici, kde to není tak namačkaný), ale dnes jsem kontroloval a vytekla mi z toho voda, i přes zavřený víčko, tudíž předpokládám, že jsem na dobré cestě. Váš názor? V pondělí nebo úterý už to budu konzumovat.
Není se čeho bát ;) A pokud zelí nepustí dostatek šťávy, dá se to dolít trochou slané vody.



T o m
Příspěvky: 18
Registrován: 27 bře 2019, 15:10
Poděkoval: 11 krát
Obdržel poděkování: 2 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od T o m » 16 dub 2019, 12:54

Kefírové houby lze sehnat jen ve vlhké podobě?

Jde o to že nevím jak udělat aby mi vydrželi. Když zrovna nepapkají laktózu.

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3373
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 398 krát
Obdržel poděkování: 880 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 16 dub 2019, 13:04

Ony vždy navlhnou od mléka. Dají se na dlouho zmrazit v mrazáku. Méně jedí i v ledničce.

Dlouhodobě by pořád měli žít v mléce, nebo být zmražené.

T o m
Příspěvky: 18
Registrován: 27 bře 2019, 15:10
Poděkoval: 11 krát
Obdržel poděkování: 2 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od T o m » 16 dub 2019, 13:16

Jakou nádobu doporučuješ na fermentaci zeleniny? Jsem koupil skleněnou v tescoma. Ale některé kousky zeleniny plavou nad kameny ve vodě. Tak se obávám že to zplesniví.

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3373
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 398 krát
Obdržel poděkování: 880 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 16 dub 2019, 13:35

Něčím tam tu zeleninu zatiž, aby nevyplavávala

T o m
Příspěvky: 18
Registrován: 27 bře 2019, 15:10
Poděkoval: 11 krát
Obdržel poděkování: 2 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od T o m » 27 dub 2019, 23:08

Jakou knihu doporučíš o fermentaci? Co tuto? Síla přírodní fermentace, autor: Katz

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3373
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 398 krát
Obdržel poděkování: 880 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 28 dub 2019, 08:57

Jo tu rozhodně :) Ještě lépe od Sandora The Art of Fermentation

Masseto
Příspěvky: 67
Registrován: 09 črc 2018, 15:20
Poděkoval: 9 krát
Obdržel poděkování: 3 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Masseto » 11 kvě 2019, 20:54

Má smysl kupovat nakládané okurky v obchodě nebo v nich nejsou zdravé látky? Už jsem všechny doma vyžral. :D
Je to street game, a ne escape game.

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3373
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 398 krát
Obdržel poděkování: 880 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 11 kvě 2019, 21:20

1) kvasene nepasterizovane super
2) kvasene pasterovane min
3) nalozene do octa jeste min

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3373
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 398 krát
Obdržel poděkování: 880 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 17 kvě 2019, 18:41

Znova hodně kvasím, ale tentokrát s novým twistem: používám hodně doma pěstovaných bylinek, cibulek, hub (před fermentací uvařit a po zchladnutí přidat trochu čerstvé zeleniny jako zdroj bakterií), klíčků (zeleninové klíčky nevařit, luštěninové ano)...

Zvlášť se zaměřuju na vytvoření umami chuti pomocí řas a hub. Samotné řasy a houby nemám zas tak rád, ale těm fermentům to dodá super chuť.

Odpovědět