Vše o fermentaci

Sport, peníze, koníčky, móda, zdraví...
Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3165
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 330 krát
Obdržel poděkování: 674 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 02 úno 2019, 21:50

No co, kombucha je zdravá, ale ne zázračná, asi jako kde jaké ovoce, zelenina a další přírodní věci... Kontaminace zrovna moc nehrozí.

Co se týče bakterií, kombucha obsahuje hlavně ty octové = bez přístupu kyslíku v těle nepřežijí. Pro dodávku přínosných bakterií je lepší mléčné kvašení, např. kysané zelí...



Uživatelský avatar
Seno
Příspěvky: 6
Registrován: 09 úno 2019, 16:35
Bydliště: Hradec Králové
Poděkoval: 6 krát
Obdržel poděkování: 3 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Seno » 12 úno 2019, 14:37

Princ píše:
28 led 2019, 12:23

Např. dáš do plnotučného mléka kefírová zrna a trochu hotového kefíru, postavíš na teplé místo, druhý den máš hotový kefír
Ahoj,

Kde můžu sehnat ta kefírová zrna? :) A můžu tam na začátek přidat tochu kefíru z obchodu? :D

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3165
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 330 krát
Obdržel poděkování: 674 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 12 úno 2019, 22:17

Když máš zrna, nemusíš to dolévat starším kefírem, jen to bude trvat trochu déle.

Zrna si lidé mezi sebou dávají zdarma, můžu ti je přinést třeba na kurz nebo přednášku.

Uživatelský avatar
RandomKiller
Příspěvky: 13
Registrován: 14 led 2018, 15:30
Poděkoval: 2 krát
Obdržel poděkování: 1 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od RandomKiller » 13 úno 2019, 21:52

Máte nějaký způsob, jak se víceméně ujistit, že mi tam neporoste ještě něco špatného co nechceme?

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3165
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 330 krát
Obdržel poděkování: 674 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 13 úno 2019, 22:02

Barevnou plíseň bys poznal ;)

Uživatelský avatar
RandomKiller
Příspěvky: 13
Registrován: 14 led 2018, 15:30
Poděkoval: 2 krát
Obdržel poděkování: 1 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od RandomKiller » 13 úno 2019, 22:24

No a u kvašeného nápoje, na kterém neroste žádná viditelná plíseň? :D

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3165
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 330 krát
Obdržel poděkování: 674 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 14 úno 2019, 09:06

Ta šance je minimální. Používej čerstvé suroviny, všímej si barevných plísní, vnímej vůni, a téměř se nemůže nic stát.

Odpovědět