Vše o fermentaci

Zdraví, sport, peníze, koníčky, móda, svaly, nootropika, mikrodávkování psychedelik, meditace...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3312
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 382 krát
Obdržel poděkování: 831 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 02 úno 2019, 21:50

No co, kombucha je zdravá, ale ne zázračná, asi jako kde jaké ovoce, zelenina a další přírodní věci... Kontaminace zrovna moc nehrozí.

Co se týče bakterií, kombucha obsahuje hlavně ty octové = bez přístupu kyslíku v těle nepřežijí. Pro dodávku přínosných bakterií je lepší mléčné kvašení, např. kysané zelí...



Uživatelský avatar
Seno
Příspěvky: 6
Registrován: 09 úno 2019, 16:35
Bydliště: Hradec Králové
Poděkoval: 8 krát
Obdržel poděkování: 3 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Seno » 12 úno 2019, 14:37

Princ píše:
28 led 2019, 12:23

Např. dáš do plnotučného mléka kefírová zrna a trochu hotového kefíru, postavíš na teplé místo, druhý den máš hotový kefír
Ahoj,

Kde můžu sehnat ta kefírová zrna? :) A můžu tam na začátek přidat tochu kefíru z obchodu? :D

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3312
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 382 krát
Obdržel poděkování: 831 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 12 úno 2019, 22:17

Když máš zrna, nemusíš to dolévat starším kefírem, jen to bude trvat trochu déle.

Zrna si lidé mezi sebou dávají zdarma, můžu ti je přinést třeba na kurz nebo přednášku.

Uživatelský avatar
RandomKiller
Příspěvky: 16
Registrován: 14 led 2018, 15:30
Poděkoval: 2 krát
Obdržel poděkování: 1 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od RandomKiller » 13 úno 2019, 21:52

Máte nějaký způsob, jak se víceméně ujistit, že mi tam neporoste ještě něco špatného co nechceme?

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3312
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 382 krát
Obdržel poděkování: 831 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 13 úno 2019, 22:02

Barevnou plíseň bys poznal ;)

Uživatelský avatar
RandomKiller
Příspěvky: 16
Registrován: 14 led 2018, 15:30
Poděkoval: 2 krát
Obdržel poděkování: 1 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od RandomKiller » 13 úno 2019, 22:24

No a u kvašeného nápoje, na kterém neroste žádná viditelná plíseň? :D

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3312
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 382 krát
Obdržel poděkování: 831 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 14 úno 2019, 09:06

Ta šance je minimální. Používej čerstvé suroviny, všímej si barevných plísní, vnímej vůni, a téměř se nemůže nic stát.

Uživatelský avatar
Azimir
Příspěvky: 253
Registrován: 28 dub 2017, 20:15
Bydliště: Plzeň
Poděkoval: 64 krát
Obdržel poděkování: 76 krát

Kvašený zázvor

Příspěvek od Azimir » 04 bře 2019, 16:59

Nechal jsem zkvasit zázvor v oslazené vodě. Nezabije mě to? :D
Žádná výhra není zárukou trvalého celoživotního sebevědomí!

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3312
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 382 krát
Obdržel poděkování: 831 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Princ » 04 bře 2019, 18:35

Jak by mohlo? Bude to super :)

Uživatelský avatar
Nash
Příspěvky: 99
Registrován: 29 dub 2017, 23:37
Bydliště: Brno, Hodonin
Poděkoval: 73 krát
Obdržel poděkování: 33 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od Nash » 06 bře 2019, 21:37

Princ píše:
14 úno 2019, 09:06
Ta šance je minimální. Používej čerstvé suroviny, všímej si barevných plísní, vnímej vůni, a téměř se nemůže nic stát.
pokud na povrchu, na nove vytvorene kombuse objevim plisen (prumer tak 5 mm), je v poradku ji vyjmout nebo uz to cele muzu hodit do zachodu ?

dik
Žij život tak, aby ti v každém okamžiku dával smysl.

4. Orgasmus
Příspěvky: 25
Registrován: 22 pro 2018, 17:34
Poděkoval: 10 krát
Obdržel poděkování: 10 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od 4. Orgasmus » 07 bře 2019, 07:42

Nash píše:
06 bře 2019, 21:37
pokud na povrchu, na nove vytvorene kombuse objevim plisen (prumer tak 5 mm), je v poradku ji vyjmout nebo uz to cele muzu hodit do zachodu ?

dik
Vyhoď ji a sežeň si novou. Houba už bude napadena celá a zbytečné riskovat.

4. Orgasmus
Příspěvky: 25
Registrován: 22 pro 2018, 17:34
Poděkoval: 10 krát
Obdržel poděkování: 10 krát

Vše o fermentaci

Příspěvek od 4. Orgasmus » 07 bře 2019, 07:43

- na fb je spoustu skupin, kde dostaneš cokoliv za poštovné/dojezd

Victorius
Příspěvky: 2
Registrován: 24 říj 2018, 10:11

Vše o fermentaci

Příspěvek od Victorius » 07 bře 2019, 13:48

Zdravim Princi,
kolik obsahuje kombucha ze zeleneho nebo cerneho caje kofeinu (theinu)?Obsahuje vubec nejaky?
Diky za odpoved?

Uživatelský avatar
Princ
Příspěvky: 3312
Registrován: 19 srp 2015, 20:05
Bydliště: Praha, ale na kurzy po celé Evropě
Poděkoval: 382 krát
Obdržel poděkování: 831 krát

Kolik kofeinu je v kombuche

Příspěvek od Princ » 07 bře 2019, 14:35

Obvykle trochu mene, nez puvodni caj.

Ono se to vubec neda rict, protoze zalezi na mnozstvi caje, druhu, teplote, delce louhovani, tlaku... A pak jak dlouho to kvasilo, v jake teplote, ktere bakterie to byly, jak to mely sladke...

I zelene caje mohou byt druh od druhu ruzne silne, je potreba to vzdy vyzkouset...

Nad cim premyslim ja... Muze kofein nektere bakterie nabudit? :D

Uživatelský avatar
Cookie
Příspěvky: 22
Registrován: 28 srp 2018, 14:58
Bydliště: Bratislava
Obdržel poděkování: 11 krát

Kolik kofeinu je v kombuche

Příspěvek od Cookie » 07 bře 2019, 14:51

Princ píše:
07 bře 2019, 14:35

Nad cim premyslim ja... Muze kofein nektere bakterie nabudit? :D
Či nabudzuje neviem,ale minimálne existuje baktéria (pseudomonas putida),ktorá kofeín priamo metabolizuje a chceli toto využiť u E-coli baktérie v biotechnológiach na vyčistenie životného prostredia (kedže kofeín má široké využitie a vraj prispieva k znečisteniu vody)😄.
It's all lies, darling :evil: .

Odpovědět