V tom včerejším příspěvku jsem strašně platónsky zmixoval pravdu, racionalitu, logos, vědu... Ještě že jsme tu v zábavní instituci StreetGame.cz a ne nějaké seriózní instituci

Ještě jsem nad tím několik hodin přemýšlel a včera v 16:54 mi konečně došlo, co myslel Martin Heidegger!
Věda se snaží být objektivní, vědec se má úplně ztratit a získat pohled platný pro všechny, božský pohled (theo rea). Jenže člověk je jediný, kdo má svět.
Tygr dokud nemá hlad, nad gazelou nepřemýšlí, nevidí ji. Gazela tygra taky nevidí, dokud ji nezačne lovit. Gazely si tedy nedělají starosti, nedělají si žádné plány, že by se tygrů preventivně stranily, jak by to udělal člověk. Oni si tam tak koexistují, dokud se to v nich nezapne.
V TOMTO smyslu zvířata nemají svět, mají jen osvětí (Umwelt). Fenomenologové to tedy nemyslí jako new age odrůda kvantových fyziků: že věci neexistují, dokud nejsou pozorovány. Oni chtějí říct, že my lidé jediní máme svět, ale tento žitý svět zbytečně odmítáme a vědu jako bychom dělali pro někoho úplně jiného, než pro člověka. Ale pro koho?
1) Zvířata svět nemají.
2) My svět máme a místo abychom jej zkoumali, jak se nám jeví, snažíme se o vědu pro:
3) třetí příčku, kde nikdo není.
Občas mi posilovna z domu připadá blízko, občas daleko. Podle vědy je vždy stejně vzdálená. Jenže já nežiju ve vědě, pro mě bude celý život vzdálená různě.
Naše věda stejně počítá s obrovským množstvím předporozumení (Dilthey), stejně jen my lidé jsme ji schopni chápat. Můžeme třeba analyzovat Hamleta, aniž by ta analýza obsahovala info o všech atomech postav, o jejich DNA, co je to noha, co je to vztek, jestli chodili po zemi nebo tam lítali nebo byli nějak rozprsklí do prostoru

, co je to den v kontextu vesmírných konstelací, jak ti lidé vůbec čas a prostor prožívají... Prostě my nějak Hamletovi předem rozumíme na základě vlastní zkušenosti, ale počítač by to nikdy nedokázal, delfín taky ne (i když je super-chytrý), taková objektivita neexistuje.
Proto taky říkávám, že nejde napsat kompletní kniha o svádění i pro robota - protože tam nelze vysvětlovat, jak třeba chodit, jak se dýchá, jak se spí, že slipy se nenasazují na hlavu, jak se vyslovují česká slova (kde řeč je koordinačně náročnější akt než vrcholová akrobacie)... Takže já vždy mohu opomenout něco, co člověk se zatím nižším EQ neví, a proto je pro mě lepší prostě vidět chlapa ve 3 osloveních a podle toho už doplňovat jen to, co mu chybí, oproti snaze o naprosto kompletní knihu.
Kompletní návod nebo kompletní popis nějaké situace, například desetivteřinové, není možné napsat.
Zajímavé je, že i když třeba Bytí a čas vyšlo roku 1927, k lidem bez zájmu o humanitní obory tento mem stále nedorazil, takže většina zůstává pozitivisty. "KDE JSOU STUDIE, UKAŽ STUDIE!!!

"

Dokonce spousta lidí dodnes nevědomky uznává marxismus-leninismus ("Náboženství je opium lidstva", "Historie je věda"...), tedy nějakou formu filosofie, která se snažila být vědou.
No a TADY se spojuje, co jsem intuitivně spojil včera: lidské vnímání a pravda. Heidegger totiž podle mě nepředpokládal, že se staneme kyborgy, jako to předpokládám já

Já uvažuju, že možná splyneme s počítači a PAK MOŽNÁ nám ta objektivní věda k něčemu bude

Jsem o špetku pozitivnější.
Jsem kvůli tomu hegelián?

Mě se ten týpek, ten Georg Wilhelm Friedrich moc nezdá... Ale asi transhumanismus ten hegeliánský prvek má - tu víru, že lidský duch si postavil žebřík, po kterém stoupá, až k naprostému poznání.
My když teď vidíme hrnek, vidíme jednu jeho stranu a tu druhou odvrácenou si "pamatujeme", nějak na ni věříme, že tam taky je. Ale já se pak podívám na hrnek ultrazvukem a budu si konečně jist

Třeba se ho dotknu a přes kůži si zanalyzuju jeho chemickou strukturu a třeba i budu vědět, co pro mě ta struktura znamená

Ale tyhle bizarní úvahy přesně ukazují srandovnost vědy - že my radši vzácného ptáka zabijeme, abychom mu udělali DNA analýzu a pitvu a vypreparovali ho... a je to vlastně nějaká úplně jiná věc, než ve které každý den žijeme. (A já jen dodávám: zatím žijeme.) Furt se shromažďují nějaká data a ta se mohou hodit, ale nemůžeme se snažit čistě skrze ně vnímat naše životy, které jsou úplně jiné.
Ale až pak budeme ti kyborgové, jak pak budeme mít třeba sex?

Vy ty ženy vždy uvidíte nahé tím ultrazvukem, pokud nebudou nosit nějaké blokátory

Budete mít data o váze, genetických predispozicích, rovnou rozjedete analýzu vaší společné chemie a potenciálních potomků...

Pokud by nechtěla, nasimulujete si ji a opícháte v té simulaci

Zřejmě během sexu budete schopni předpokládat její pohyby, vlastně i vaše reakce a celkově, jak ten sex dopadne. A jak všechno dopadne.
Takový hegeliánský sex v situaci, kdy vše o všem víte, bude dost zvláštní

Možná bychom si pak mohli tvořit simulace, ve kterých bychom vše o všech nevěděli, aby zůstala nějaká zábava

Takhle domyšlené do krajnosti to znova ukazuje, že věda málo přemýšlí proč, a že stále potřebujeme filosofii. Pokrok není automatický, pokrok je nějaké rozhodnutí a my musíme uvažovat, kam až dojde.
TWL ještě že jsem admin, za takový příspěvek bych jinak dostal ban