Dnes nepůjde o filmovou, nýbrž hudební recenzi. Nová deska Zeit je pořádně fucked up, temná a na poměry Rammstein taky docela progresivní, takže se o to musím podělit
V
Armee der Tristen Till zavrčí: "Jsi smutný? No to já taky" a začíná nábor do sekty. Všichni můžeme slyšet, jak jeho hlas zní skvěle. A když už čekáme typický metalový song, přijde ten šílený neurotický most... No co bych vám hoši říkal, po něm už bych se do sekty přidal i já
Zeit už známe z klipu. Mě se líbí, ale ve finále vidíme, že většina ostatních songů na albu ho dokonce překonává. Klip se samozřejmě povedl strašně a když vezmeme, že umělec hlavně musí umět najít kulturně relativní obsahy, takhle Tenetově podle mě mají v roce 2022 hudební videa vypadat
Schwarz je taková obyčejná písnička, ale ta speciální temná atmosféra navíc

Jako vemte 10 dalších Neue Deutsche Härte kapel a řekněte mi, kdo má takový X-Faktor. Jestli budu psát nějaké větší dílo o X-Faktoru, rozeberu právě Rammstein. Tam je všechno tolik přerváno obsahy a nápady...
Giftig, tady začínáme být progresivní! Slyšet Tilla zpívat "Rastlos durch ihre Reviere streifen Darf man sich nicht dran vergreifen" způsobuje orgasmy samo o sobě

Jenže on tam pak rozjede autotune! A obrácené pasáže mají potenciál pro kontroverzi, protože když v písničce Jedovatý obrátíte větu "Kann mich nicht regen", začíná vám to na Neger.
Zick Zack doufáme známe

Text taková snadná hříčka, ale když si vezmete, nakolik je to kulturně relevantní s klipem... Tohle není žádná náhoda, že jsou tihle kluci slavní. Čím víc studuju teorii umění, tím víc to vidím.
A zvuk se mi líbí velice, ta Sehnsuchtová šílenost v modernějším popovém kabátku...
OK znamená Ohne Kondom, tedy Bez kondomu. Totálně ztřeštěná písnička, kterou si musíme zpívat v autobuse a pak vypadáte blbě

Mě by s takovým songem asi lidi poslali někam, ale jak na to najmete sbor, dáte tomu takhle drahý zvuk, celý ten oživlý klávesový podklad... Prostě to připomíná Duchampa, jak v galerii nechal vystavit pisoár

Umění podle mého gusta.
Meine Tränen je o starém chlapovi, který žije se svou matkou. Ta ho zneužívá a když chce plakat, říkává mu: "Pravý chlap brečí, jen když mu umře matka" (čímž mu dále připomíná, že tu nebude věčně)... Tillův hrdý, oddaný hlas... nikdo jiný tohle nemohl nahrát.
Angst asi nejtvrdší píseň na albu, Till tam ryčí jako v Puppe... Přesně tohle chcem, jsem za to strašně vděčný. Měkké album se dalo nahrát taky, ale my z nebe dostali tohle...
Dicke Titten - je srandovní, když se tak banální téma, jako jsou velké kozy, podá tak vznešeným tónem a vlastně vyzní jako motivace

Kdo si to pustí, je prakticky povinován jít balit kozatky, jako by šlo o všechno krásné a dobré na světě.
V době Herzeleidu lidi pořádně nechápali, že Rammstein jsou kapelou diverzantů, co si dělají srandu z ideologií, toto snad poslouží.
Lügen začíná jako básnička, na Mutter jsme toho měli dost... Ale pak začnou ty šílené autotuny a člověk se zas raduje

Kdo z nás tohle čekal?
11. song si ještě šetřím, zatím si co nejvíce vpisuju do hlavy Dicke Titten

Každopádně buďte alfy a poslouchejte metal.